F.A.Q

Veel gestelde vragen

Bestanden opmaken

Je wilt natuurlijk de beste kwaliteit. Zorg er daarom voor dat je bestanden goed zijn opgemaakt. Maak tijdens de opmaak van jouw PDF-bestand een inschatting welke resolutie geschikt is voor de toepassing. Normaal gesproken geldt: hoe hoger de resolutie, hoe scherper de print. Lever echter geen onnodig grote bestanden aan.

Tips voor een optimaal resultaat

Tips voor een optimaal resultaat

  • Lever je bestanden bij voorkeur aan in PDF, AI of EPS. 
  •  Wij raden je aan om het bestand aan te leveren als PDF met een ingesloten kleurprofiel.
  • Gebruik nooit de optie aanleveren als JPG om bestanden groter op te maken dan voor PDF mogelijk is.
  • Heb je een bestand dat op schaal wordt gemaakt? Downsamplen bij het opslaan van de PDF raden we dan af.
  • Pas zip-compressie toe, zodat er geen kwaliteit verloren gaat.
  • Voor bijna alle afwerkingen XXL Prints bij KLD Graphics geldt 1 cm afloop per zijde.
  • Houd altijd 1 cm aan als veilige marge binnen het afgewerkte formaat bij producten die schoon- of contourgesneden worden. Bij een speciale afwerking (zoom, tunnel, etc.) van het product moet je rekening houden met een veilige marge van 2 cm. Plaats daarom geen belangrijke beelden, logo’s en/of teksten binnen deze marge omdat dit eventueel verloren kan gaan bij een afwijking in het snijden of afwerken van het product. Voor al ons drukwerk geldt een veilige marge van 5 mm.
  • Lever je bestanden aan met snijtekens en afloop.
  • Voer geen bewerkingen in Acrobat uit, zoals het croppen van snijtekens of het aanpassen van het formaat. Doe dit altijd in de opmaaksoftware (Illustrator, Photoshop) zelf. Bewerkingen in Acrobat worden door ons systeem ongedaan gemaakt.
  • Lever geen bestand aan waar meerdere contouren in verwerkt zijn, tenzij je folie met kisscut, freesletters of stickers op vel besteld.
  • Lever geen versleutelde PDF-bestanden aan.
  • Gebruik in je bestanden maximaal 30.000 pixels per zijde.
  • Gebruik daarnaast maximaal 2 GB aangegeven bij afbeeldingsgrootte in Photoshop.

Lettertypen en lettercontouren

Zet actieve tekst altijd om naar lettercontouren. Zo worden teksten vastgelegd en veiliggesteld, voorkom je fouten in je print en kunnen we de bestanden eventueel openen om te controleren en/of bewerken.

Ons systeem weigert geen bestanden waarvan fonts niet zijn omgezet. Echter komen we wel eens problemen tegen met exotische en/of corrupte fonts. Dit is op eigen risico, dus let goed op welk font je (klant) gebruikt. Twijfel je? Neem dan contact met ons op, wij kijken graag met je mee.

Lagen in de PDF

Vlak bestanden af en verwijder onzichtbare/verborgen lagen. Onze RIP-software kan uit de opbouw in lagen geen informatie halen over de printlagen. Werken met lagen is handig tijdens de opmaak, maar vormt risico’s in de RIP en maakt bestanden onnodig groot.

Complexe vectorbestanden

Voor complexe bestanden (met daarin veel objecten en/of verloop van tinten) raden we je aan deze eerst te rasteren voordat je het verstuurt. Je kunt het bestand rechtstreeks in Photoshop openen op de gewenste resolutie of in Illustrator voor rasteren kiezen. Het voordeel van rasteren in Illustrator? Je kunt ervoor kiezen om je steunkleuren te behouden.

Overdruk en transparanties

In de RIP-software wordt vulling/lijn overdruk herkend en gesimuleerd. Kleuren van overlappende objecten met overdruk worden bij elkaar opgeteld. Hierdoor ontstaat een nieuwe full color opbouw. Wit als proceskleur (CMYK 0-0-0-0) op overdruk, wordt niet zichtbaar. Deze softwarefunctie dient vooral voor de herkenning van steunkleuren, zoals witprint onder/boven de full color objecten.

Tips:

  • Vink ’Overdrukken simuleren’ in het uitvoervoorbeeld in Adobe Acrobat (Pro) aan om het effect van overdruk en transparantie te controleren. 
  • Door de cursor in de opmaak te plaatsen, kun je controleren welke opbouw er precies gegenereerd wordt. De waarden van proces- en steunkleuren zijn zichtbaar in het venster ‘Scheidingen’. De waarden vormen de input voor de RIP.
    N.B. het standaard referentie profiel op onze RIP’s is ISO Coated V2. Voor alle steunkleuren geldt echter dat we de volledige kleurruimte van de printer gebruiken. Dat houdt in dat ook een CMYK steunkleur er anders uit kan zien dan dezelfde kleur die als proceskleur is aangeleverd.
  • In Adobe Illustrator is het effect te controleren onder het menu ‘Weergave’ bij ‘Voorvertoning overdruk’.
  • De bovenstaande manieren kloppen niet altijd, om er zeker van te zijn raden we aan ook altijd in Adobe Illustrator te checken of het desbetreffende object op overdruk staat of niet. 

Let op: transparantie effecten in Adobe Illustrator kunnen hetzelfde resultaat geven als overdruk en/of worden niet altijd juist vertaald in de RIP. We raden je daarom aan niet met transparantie effecten te werken. Doe je dit wel, vlak je bestand dan altijd af om ongewenste resultaten te voorkomen.

Voor alle bovenstaande situaties adviseren we een testprint te laten maken om vervelende verrassingen te voorkomen. Natuurlijk helpen wij jou hier graag bij. Neem gerust contact met ons op.

  • Zorg dat je tekst in je ontwerp altijd omzet naar contouren/outlines.
  • Full color (4/0 – 4/4) bestanden maak je altijd op in CMYK.
  • Maak je bestand op met een afloop van 3 mm. Laat je achtergrond doorlopen over de afloop, hier geldt namelijk een minimale speling tijdens het snijden. Dit voorkomt witranden na het snijden en zorgt ervoor dat de achtergrond mooi doorloopt aan alle zijden.
  • Als je afbeeldingen gebruikt, raden wij een resolutie aan van 300 DPI. Omdat dit niet in alle gevallen mogelijk is, hanteren wij een minimale resolutie van 150 DPI. Wij raden het ten zeerste af om je bestand aan te leveren met een lagere resolutie dan 150 DPI.
  • Als je gebruik maakt van lijnen en strepen mogen deze niet dunner zijn dan 0,25 pt. Diapositieve lijnen moeten tenminste een dikte van 0,5 pt hebben.
  • De minimale lettergrootte die we aanraden is 6 pt. De leesbaarheid is ook afhankelijk van het lettertype dat gebruikt wordt. Zorg dat de kleurdekking in je ontwerp nooit hoger is dan 280% (de percentages cyaan, magenta, geel en zwart bij elkaar opgeteld).
  • Gebruik voor diep zwart/rich black de volgende opbouw: C50%; M40%; Y40%; en K100%. Gebruik diep zwart/rich black alleen voor grotere vlakken en tekst. Niet voor tekst die kleiner is dan 15pt of platte tekst.
  • Opmaak met witte contour (‘stroke’) of vulling (‘fill’) mag nooit op overdruk (‘overprint’) staan. Wit op overdruk vervalt in het uiteindelijke drukwerk.
  • Wij raden aan om bestanden voor drukwerk op te maken in Adobe InDesign, Adobe Illustrator of Adobe Photoshop en het bestand als drukklare pdf aan te leveren, weggeschreven onder PDF profiel PDF/X-1a:2001. De bestanden dienen aangeleverd te worden als 1 laag.
  • Lever je bestand aan met snijtekens en afloop.
  • Lever bij brochures losse pagina’s (multipage PDF) aan.

Car wrap folie

Wij krijgen vaak vragen van klanten, hieronder geven wij antwoord op de veelgestelde vragen over wrap folie:

Kan elke auto gewrapt worden?

Hoe nieuwer de auto en de lak is hoe beter. Bij oudere auto’s is de lak toch vaak verweerd waardoor de folie op sommige punten minder goed hecht of dat zelfs de lak meekomt als je later de wrap zou verwijderen. Dit komt ook al door het wassen van de auto in de wasstraat; dit is slecht voor de lak en tast kunststof delen zoals ABS en rubbers aan waardoor deze moeilijk te demonteren worden, wat nodig is voor het wrappen.

Wat is de levensduur van een wrap?

De folie heeft een levensduur van 8-10 jaar (metallic kleuren iets minder). Onze ervaren en professionele monteurs werken alleen met A-merk folies en als de wrap klaar is doen wij een eindcontrole om onze kwaliteit te waarborgen. Wel moet je een gewrapte auto met de hand wassen of ermee door de wasstraat (bij matte kleuren zonder polish wax). Eventueel kun je bij ons ook een car wrap kit kopen om nog langer van je wrap te genieten!

Hoelang blijft de kleur mooi?

Wij gebruiken onder andere folies van 3M, Oracal en Avery die hun eigen fabrieksgarantie hebben. Op zwart en wit is dat 10 jaar, op kleuren 8 jaar, op metallic 4 jaar en speciale folies 3 jaar. De folies zijn weer en UV-bestendig.

Kan ik mijn auto laten wrappen als er schade op zit?

Wrappen is niet een middel om schade zoals krassen en roestplekken te verbergen; dit zie je door de folie heen omdat deze heel dun is en is gemaakt om te hechten op gladde ondergronden. Bovendien komt de lak dan vaak los bij het eraf halen van de wrap. Hiervoor zijn wij niet verantwoordelijk.
Beschermt het mijn lak tegen steenslag?
Een extra ‘huidlaag’ in de vorm van wrap folie zal zeker de kans op steeninslag verminderen, aangezien de stenen toch wel eerst door dat laagje heen moeten komen. Echter is het minder effectief dan bijvoorbeeld Paint Protection Film (PPF), daarentegen is wrap folie wel een veel voordeligere keuze.

Plakt de folie op alle ondergronden?

De wrap folie zal zeker niet overal even goed op hechten. Het oppervlakte moet namelijk over een aantal eigenschappen beschikken: volledig vuilvrij, glad, hard en niet poreus. Kortom op gespoten onderdelen zal het geen probleem zijn, maar op een auto zitten ook diverse kunststof onderdelen zoals wielkastverbreders, bumpers en deurgrepen, dit is niet het materiaal waar de wrap folie zich goed op kan hechten. Je kunt dit alleenmaar oplossen door die delen eerst te laten spuiten (met een primer), zodat de ondergrond niet meer poreus is

 

KLD Graphics gebruikt cookies om u beter en persoonlijker van dienst te zijn. Daarnaast zetten we cookies in om de website goed te laten functioneren en om anonieme informatie te verzamelen waarmee we de website kunnen verbeteren.
Door op ‘Akkoord’ te klikken geeft u hier toestemming voor.